Napary ziołowe jako pierwsza pomoc przy świątecznym łasuchowaniu

Herbata, czyli napar przyrządzany z liści i pąków roślin, choć niektórym może kojarzyć się z Wielką Brytanią, najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Poza herbata istnieja też napary ziołowe. Zastosowanie herbat i naparów jest naprawdę zróżnicowane. Herbata zielona schładza nasz organizm, a ta metoda jest znana beduinom spędzającym czas na pustyni od dawna, earl grey parzą Anglicy na popołudniowym „five o’clock”. W zależności od potrzeb i gustów można dostosować odpowiedni typ herbaty do wymagań sytuacji. Napary ziołowe mają również zbawienny wpływ na nasz organizm po przejedzeniu – tak często spotykanym po świątecznym biesiadowaniu.

Koper włoski

W tej ratunkowej w czasie obżarstwa idealnie sprawdzi się koper włoski. To zioło zawiera w sobie następujące substancje czynne: glikozydy fenolowe, flawonoidy,  olejek eteryczny (anetol), sole mineralne, cukry, które zwiększają perystaltykę jelit (tym samym przyspieszając proces trawienia), pobudzają żołądek do wydzielania soku żołądkowego oraz zmniejszają napięcie mięśni gładkich  w przewodzie pokarmowym. Pobudza także proces wydzielania wiatrów, wykazuje właściwości łagodzące odczucia bólu wywołanego wzdęciami. Szczególnie polecany jest do stosowania u niemowląt, małych dzieci oraz osób starszych.

Herbata czarna

Jeśli w przypadku dolegliwości spowodowanych przejedzeniem, nie mamy pod ręką kopru, klasycznym rozwiązaniem jest herbata czarna. Z pewnością zdecydowana większość posiada ją w swoich szafkach kuchennych, a ten napar również ma potwierdzone naukowo właściwości niwelujące problemy trawienne. Podobnie jak we wcześniejszym przykładzie czarna herbata pobudza żołądek do produkcji soków żołądkowych, przyspieszając w ten sposób proces trawienia. Wśród innych polecanych ziół skutecznych na przejedzenie wymienia się: lukrecję, kolendrę siewna, imbir, miętę, kminek czy dziką różę. Sklep z herbatami oferuje zakup pojedynczych składników tego typu lub gotowe mieszanki wspomagające trawienie.