Darjeeling

Herbata jest rośliną pochodzącą z Chin. Niektóre źródła mówią, że jej początki sięgają 2737 roku p.n.e. i została ona wtedy zaparzona przypadkowo przez cesarza chińskiego. W Indiach pojawiła się ona o wiele później. Dopiero w roku 1813 n.e. rozwinęła się tam produkcja herbaty, kiedy Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska została pozbawiona monopolu na handel z Indiami. Dziś to właśnie Indie są największym producentem herbaty na świecie. Najbardziej znane indyjskie plantacje znajdują się w Assam i Darjeeling. Kraj skomponował własne rodzaje herbat.

Herbata czarna

W Indiach popularnością cieszy się herbata czarna. Jedną z nich jest Assam, która pochodzi z regionu o tej samej nazwie. To mocna i wyrazista herbata. Uznawana w Indiach jako herbata śniadaniowa. Najsmaczniejsza z miodem lub cukrem.
Darjeeling jest nieco słabsza niż Assam, ale za to ma więcej owocowych smaków. Uznawana za najlepszą herbatę w Indiach i jedną z najlepszych na świecie. Jest to jedyna herbata, która posiada aromat winny.

Inne herbaty indyjskie

Mniej znana jest herbata Nilgiri. Jej smak jest jednak zupełnie inny ze względu na odmienne warunki pogodowe tamtejszego regionu. Bardzo często trafiają do mieszanek o nazwie English Breakfast. Z tego powodu ciężko znaleźć ją czystej postaci. Oryginalna herbata jest lekko pikantna.
Najbardziej znaną herbatą indyjską jest Masala Chai. Słowo „masala” oznacza przyprawy, a słowo „chai” – herbata. Napój zawiera: herbatę – najczęściej Assam lub Darjeeling; przyprawy – głównie przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon, goździki i imbir; mleko – często pełnotłuste; słodzik – pozwoli wydobyć prawdziwy smak.

Jeśli jesteś zaciekawiony spróbowaniem indyjskiej herbaty, polecam odwiedzić sklep z herbatami online. Znajdziesz tam przeróżne rodzaje herbat, między innymi wymienione powyżej. Mogą to być nie tylko herbaty czarne, ale również zielone i białe.