Aromatyczny earl grey

Herbata jest niezwykle docenianym napojem na świecie. Kojarzy się nam ona głównie z Wyspami Brytyjskimi oraz Chinami. Coraz większą popularnością cieszy się także w Polsce. Polacy zwracają coraz większą uwagę na typ i gatunek herbaty. Herbaty świata prezentują niezwykłą różnorodność. Tym razem zwrócimy uwagę na herbatę Earl Grey.
Jest to herbata wzbogacana olejkiem bergamotowym. Jest on pozyskiwany z pomarańczy bergamota. Roślina ta pochodzi prawdopodobnie z Indii, a uprawiana jest głównie we Włoszech. Swoje zastosowanie ma także w medycynie m.in. w celu redukcji poziomu cholesterolu LDL, czyli tzw. “złego cholesterolu”. Earl Grey to herbata czarna, choć coraz częściej spotyka się warianty wytworzone z herbaty zielonej.

Ciekawa historia

Nazwa herbaty Earl Grey pochodzi od Charlesa Greya, czyli byłego premiera Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Indii. Prawdopodobnie taką mieszankę herbaty otrzymał on jako dar od jednego z dyplomatów. Legenda zaś mówi, że był to dar od hinduskiego władcy, którego syn został uratowany przed atakiem tygrysa przez jednego z żołnierzy Greya. Jak więc widać, nie sposób dokładnie określić, jak ta aromatyzowana herbata czarna znalazła się w Europie.

Walory smakowe i zdrowotne

Sekretem smaku i zapachu herbaty Earl Grey jest olejek pozyskiwany ze skórki bergamotki. Owoc ten swą nazwę zawdzięcza Turkom. To właśnie ten bowiem dodatek gwarantuje intensywny rześki smak z cytrusowymi nutami. Ocenia się, że herbata ta wpływa korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Wśród korzyści wylicza się zwalczanie infekcji jamy ustnej. Takie działanie zapewnia katechina należąca do flawonoidów. Ponadto herbata Earl Grey poprawia trawienie, uspokaja oraz poprawia odporność organizmu, gdyż jest źródłem witaminy C. Earl Grey często bywa określane jako herbata zimowa, gdyż Polacy lubią sięgać po nią w chłodne zimowe wieczory w towarzystwie filmu lub książki.
W celu wydobycia pełni smaku i wszystkich walorów smakowych herbatę tą należy parzyć w 200 ml wody o temperaturze ok. 100 stopni Celsjusza przez około 3 minuty. Bardzo ważne jest by parzenie odbywało się pod przykryciem. Taki sposób przygotowania herbaty gwarantuje jej niezwykle bogaty smak.