Unikalny smak

Herbata oolong ma długą historię w Chinach i na Tajwanie. Dobrze rośnie w wysokich, górzystych regionach Chin. Istnieje wiele legend dotyczących jej pochodzenia, co świadczy o kluczowym znaczeniu dla kultury chińskiej. Obecnie oolong dobrze rośnie w Chinach, na Tajwanie, w Nowej Zelandii i na Sri Lance. Odmiana z każdego regionu ma niezwykle unikalny wygląd i smak. Sklep z herbatami oferuje zestaw herbat z całego świata. Herbaty świata to bogactwo smaków i zapachów. Czym wyróżnia się jednak herbata oolong?

Herbata oolong i jej klasyfikacja

Oolong należy do odrębnej kategorii herbat. Nie jest to ani herbata czarna, ani zielona, lecz plasuje się gdzieś pomiędzy nimi. Podczas przetwarzania herbaty czarnej ulega ona silnemu utlenieniu, co nadaje jej charakterystyczny ciemny odcień. Z kolei herbacie zielonej nie daje się zbyt wiele czasu na utlenianie. Czas utleniania herbaty Oolong plasuje się pośrodku. Herbata Oolong ma wyjątkowy kształt. Oolong oznacza w języku chińskim „czarnego smoka”. Tradycyjnie herbaciarz skręca tę herbatę w ciasne kulki. Mają one niepowtarzalny wygląd, ale ich kształt wpływa również na smak i aromat herbaty. Proces zwijania w całości decyduje o ostatecznym smaku. Metoda tworzenia herbaty oolong pozwala wydobyć z tego pysznego naparu fantastyczne korzyści zdrowotne, w tym utratę wagi.

Technika przetwarzania i ważne regiony upraw

Herbaty oolong przechodzą te same etapy produkcji, co zielona herbata i czarna. Główna różnica polega na tym, jak długo liście po zbiorze utleniają się w powietrzu, zanim proces ten przerwie się przez ogrzewanie. W przypadku herbaty zielonej odbywa się to natychmiast po zbiorze, aby w jak największym stopniu uniknąć utleniania. W przypadku herbaty czarnej proces ten zachodzi 1-3 dni po zbiorze, aby uzyskać jak najpełniejsze utlenienie. Herbata oolong plasuje się gdzieś pomiędzy tymi dwoma skrajnościami. Zatem ma cechy smakowe zarówno herbaty zielonej, jak i czarnej.

Ponieważ herbaty oolong są produkowane głównie w Chinach i na Tajwanie, gdzie tradycyjnie utlenianie odbywa się poprzez podgrzewanie liści herbaty na gorącej patelni wok, wiele herbat ma również lekko palony lub orzechowy posmak. Podczas prażenia liście herbaty są zwykle mocno dociskane do ścianek woka, aby rozbić strukturę liści i uwolnić substancje aromatyczne. Po uprażeniu liście są następnie zwijane w kulki lub pałeczki, aby jak najlepiej utrwalić uwalniające się aromaty w suchych liściach. Podczas zaparzania liści oolonga można podziwiać, jak kulki lub pałeczki powoli otwierają się w gorącej wodzie.