Herbaty świata

Okazuje się, że napój tak popularny w Polsce jak herbata może mieć kilka kolorów. Jeśli chodzi o herbaty świata, to wyróżnia się dwadzieścia rodzajów herbat, z których ceni się szczególnie te, które odznaczają się wyjątkową delikatnością i szczególnymi właściwościami dla zdrowia.

Kolorowy zawrót głowy

Zakłada się, że podstawowym kryterium podziału herbaty jest stopień fermentacji suszonych owoców oraz kolor liści i napar, które to elementy nadają herbacie innego koloru. Należy wiedzieć, że zielona herbata wytwarzana jest z niesfermentowanych liści. Dzięki temu przechowuje więcej cennych składników niż herbaty fermentowane, ma również delikatniejszy smak. Dla odmiany biała herbata składa się z młodych pączków, które jeszcze się nie rozwinęły. Połamane pączki więdną i wysychają, a po zalaniu mają jasną, słomkową barwę. Podobnie wygląda produkcja żółtej herbaty. Z kolei herbata czerwona jest nazywana dojrzewającą. Pochodzi z prowincji Yunnan na południu Chin. Ma silny zapach i smak. Uważa się, że jest to herbata, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Z tego powodu w przeszłości picie tej herbaty było jedynie przywilejem cesarza. Dla odmiany herbata czarna uzyskiwana jest w wyniku czterech procesów, tj. więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Jedna z popularnych przypowieści mówi, że czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku fermentacji zielonej herbaty, transportowanej do Anglii. Z kolei herbata oolong , niebieska, często nazywana jest niesfermentowaną. Ostatnio stała się bardzo popularna. Wszystkie testy przeprowadzone na jej właściwościach wykazały, że pozwala ona na naturalną utratę kilogramów. Otrzymywana jest z mieszanki zielonej i czerwonej herbaty. Błękitną herbatę doceniają wszyscy eksperci, dzięki jej wyglądowi i przyjemnemu smakowi.

Aromatyczna podróż

Z roku na rok różnego rodzaju herbaty świata w coraz większym wyborze można znaleźć w coraz większej liczbie supermarketów i sklepów ze zdrową żywnością. Warto korzystać z takiej możliwości wybrać się w pasjonującą podróż po smakach, aromatach i kolorach. Pozwoli to wybrać najlepszy, ulubiony gatunek i delektować się nim w samotności lub w towarzystwie.